Trafiklab case – ”Hinner jag? Sthlm”

Brukar du undra om du ska hinna med tunnelbanan och småspringa till stationen bara för att vara på säkra sidan? Då ska du ladda ner appen “Hinner jag? Sthlm”. Den ger dig svaret på när nästa tunnelbana eller buss avgår utan att du ens behöver låsa upp telefonen.

Bakom “Hinner jag? Sthlm” står IT-konsulten Wilhelm Eklund, som fick idén till appen våren 2015.

– Varje morgon sprang jag till tunnelbanan även om jag inte visste om det var värt att stressa. Då dök tanken upp att jag borde kunna få reda på när nästa tunnelbana avgår med en snabb svajpning på telefonen, säger han.

Han testade att använda befintliga digitala reseplanerare för att kolla upp avgångarna, men tyckte att det tog för lång tid. Man var dels tvungen att låsa upp telefonen för att komma åt reseplaneraren och dels göra en sökning i reseplaneraren för att få fram rätt hållplats och avgång.

– Det låter kanske hysteriskt, men min känsla var att under den tiden jag kollade upp avgångarna i reseplaneraren så hann jag missa tunnelbanan. Så jag började kolla runt vad det fanns för data tillgängligt och hur telefonen kunde visa informationen utan att jag behövde låsa upp den.

Lösningen blev en enkel mobilapp för Iphone, som i realtid visar de kommande avgångarna från stationen närmast användarens position. Appen är direkt tillgänglig i Iphones Notiscenter, som man får fram genom att svajpa nedåt på skärmen i låst läge. Den baseras på realtidsdata från Trafiklab och SL.

– När jag hittade både öppen data och en plats i mobilen att presentera informationen på, så blev det ett kul hobbyprojekt. Sen har jag märkt att jag inte är ensam om att vilja använda tjänsten, nedladdningarna av appen ökar hela tiden trots att jag inte marknadsför den. Det känns bra, det blir som ett kvitto på att jag ändå har förbättrat människors vardag lite grann.

Idag är det 1000 personer som laddat ner appen och antalet ökar. Nyligen kompletterades den med information om bussavgångar från att tidigare enbart visat spårbunden trafik. Det har varit en utmaning, eftersom det finns väldigt många fler busshållplatser att presentera begripligt för användarna. SL trafikerar cirka 5800 busshållplatser, vilket kan jämföras med runt 250 stationer för den spårbundna trafiken.

– Jag har lyckats lösa det. Jag var tvungen i och med att min fru flyttade med sitt jobb och började åka buss istället. Nu får vi se vad nästa steg blir, det beror mycket på vad det finns för relevant och kvalitativ data att komplettera med.

Se en film om appen

FAKTA OM “HINNER JAG? STHLM”
Lanseringsår:

2015
Typ av app:
Iphone-app som kan visas direkt i telefonens Notiscenter med appens Today Widget.
Data från Trafiklab:
SL Realtidsinformation API samt info om hållplatser och linjer.
Antal användare:
1000 nedladdningar.