Finalisterna till Trafiklabhjälte 2016

Årets fem finalister till utmärkelsen Trafiklabhjälte 2016 är klara – fem drivna individer som står bakom Tågtavlan, Oxyfi, “Hinner jag? Sthlm”, Skjutsgruppen och Citymappers. Vinnaren presenteras på Internetdagarna den 21 november i Stockholm.

För andra året delar Trafiklab ut utmärkelsen Trafiklabhjälte för att uppmärksamma eldsjälarna bakom digitala tjänster, som gör det enklare att resa kollektivt.

– Vi fick in många kvalificerade nominerade bidrag och det visar på att det finns många nya idéer och lösningar på ett av samhällets viktigaste uppdrag, kollektivtrafiken, säger Elias Arnestrand, tjänsteansvarig Trafiklab.

De fem finalisterna har alla bidragit till utvecklingen av digitala tjänster inom kollektivtrafiken i Sverige byggda på öppna data eller öppna API:er från Trafiklab. Juryn utser sedan den slutliga vinnaren som mottar utmärkelsen den 21 november på Internetdagarna på Waterfront i Stockholm.

Finalister Trafiklabhjälte 2016:

Theodor Storm
Theodor Storm har utvecklat Tågtavlan, en av Sveriges största operatörsoberoende appar för tåginformation med 150 000 användare. Appen baseras på en Linuxserver med skräddarsydd mjukvara i PHP/MySQL som löpande hämtar aktuell tågtrafikinformation från Trafikverkets öppna API. Tågtavlan är appen för dig som åker tåg och vill hålla koll på tiderna i realtid.

Filip Rosenbaum
Filip Rosenbaum är en av personerna bakom företaget Oxyfi som tillgängligjort GPS-positioner för tåg. Det innebär att det nu går att följa exakt var tågen finns vilket underlättar för resenären att planera sin resa. Med tjänster som detta är det möjligt att skapa tjänster som mer exakt kan berätta om förseningar och tidigt annonsera om avvikelser.

Wilhelm Eklund
Wilhelm Eklund står bakom appen “Hinner jag? Sthlm” som i realtid visar de kommande avgångarna från stationen närmast användarens position. Iphone-appen kan visas direkt i telefonens Notiscenter och baseras på realtidsdata från Trafiklab och SL. Idag är det omkring 1000 personer som laddat ner appen och antalet ökar.

Mattias Jägerskog
Mattias Jägerskog är en av initiativtagarna till den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen, med snart 70 000 deltagare. Skjutsgruppen underlättar för samåkning inte bara i bilar, utan även i bussar, tåg, båtar och andra fordon. På webbplatsen www.skjutsgruppen.nu används öppna data från Trafiklab för att underlätta för deltagarna att upptäcka kollektivtrafiken som ett alternativ till att samåka med andra.

Claudia Bruyant Ndege
Claudia Bruyant Ndege är personen bakom lanseringen av den prisbelönta appen Citymappers. Genom att spara favoritplatser, resor och pendlingssätt räknar appen automatiskt ut den bästa rutten – vare sig det är till fots, med cykel eller tåg.

Förra året var första gången priset delades ut och då utsågs Johan Nilsson till Trafiklabhjälte 2015. Hans reseplanerar-app STHLM Traveling används dagligen av 50000 resenärer för att ta sig fram i Stockholms kollektivtrafik.

Läs mer om Trafiklab

Kontaktperson

Elias

Arnestrand

Strateg Trafiklab