Mobil branschutveckling med Trainhack

Trainhack arrangerades av teknik-startupen 46elks, som gör en molnbaserad sms-, mms- och telefonitjänst för utvecklare. Syftet med Trainhacket är att skapa ett för Sverige unikt, utmanande och roligt hackevent för utvecklare och en resa som fokuserar på att skapa digitala tjänster som underlättar och skapar en mer positiv upplevelse av kollektivtrafiken i hela Sverige.

Biljetterna blev snabbt slutsålda och 47 hackare fick följa med på en tågresa genom 200 mil av Sveriges landskap, med start i Göteborg, via Luleå fram till slutdestinationen Uppsala, där utvecklarna klev av två dygn senare med nya uppfinningar i bagaget.

Tåget avgick på kvällen den 7 september, ett ordinarie nattåg med liggvagnar där alla huserade, jobbade och sov. Samtrafiken/Trafiklabs representanter Elias Arnestrand, Kevin Lindgren och Martin Valldeby var med under hela resan och bistod med support för Trafiklabs öppna API:er, det vill säga de samlingar av tillgängliga trafikdata som hackarna kunde använda sig av för att skapa nya spännande resetjänster för konsumenter. Trafiklabbarna arbetade fram till midnatt – en lugn kväll i hackathon-sammanhang. Enligt chatten fanns det deltagare som höll på fram till fyra på morgonen.

Dagen därpå stannade Trainhack-tåget i Luleå där Trafikverket och företaget e365 höll föredrag i Vetenskapens hus på temat infrastruktur och underhåll med fokus på järnväg. Därefter fick alla fortsätta hacka under resan från Luleå söderut mot Uppsala. Kevin och Martin hann då färdigställa sitt eget hack-uppdrag: Alexa demo.

I ottan 9 september rullade tåget in på Uppsala station. Efter frukost fick alla deltagarna presentera sina bidrag. Ca 15 bidrag presenterades och det vinnande bidraget blev Grf & tågmöte: ett realtidsspel i quizform som en resenär kan spela med sina bordsgrannar ombord på tåget.

Samtrafikens representanter lyfte själva fram Suntrips bidrag som bygger på en en automatisk uppläsning ifrån Wikipedia när man är i närheten av något intressant. Vi tackar Elias, Kevin och Martin och alla andra smarta och kreativa utvecklare vars insatser bidrar till att lyfta vår branschens tech-profil och skapa rolig och effektiv restid för våra kunder.

Mer om bidragen finns att läsa på trainhack.se, länkar till projekt och presentationer kommer efter hand. Filmklipp från Trainhacket hittar ni här. 

 

Elias

Arnestrand

Strateg Trafiklab

Kevin

Lindgren

Systemutvecklare

Martin

Valldeby

Systemutvecklare