Mot framtidens digitala tjänster för kollektivtrafik!

Tänk att du står på busshållplatsen och väntar på bussen, på den digitala informationstavlan ser du att bussen ska komma 17:32.  Kort därefter blinkar informationstavlan till och visar att bussen är försenad på grund av köer. Ny beräknad tid 17:39. Bakom informationen som presenteras för dig ligger antagligen ett API (gränssnittt för att hämta information) som i realtid kan berätta vart bussen befinner sig.

Vi vill att det ska bli enklare att välja att resa hållbart. Därför tror vi att det behövs vassare och roligare digitala tjänster som hjälper till att navigera rätt i kollektivtrafiken. Östgötatrafiken och UL är två av aktörerna bakom Trafiklab där vi tillsammans jobbar för att öppna upp data och API:er ifrån kollektivtrafik-Sverige.

Under hösten har vi arbetat tätt med UL och Östgötatrafiken för se hur vi ytterligare kan vässa vår leverans av data för kollektivtrafiken i Sverige. Måndagen den 29 januari i Linköping och tisdagen den 30 januari i Uppsala släppte vi loss nya datakällor för realtid i regionerna. Trafiklab knyter ihop API:erna från kollektivtrafikbolagen med tredjepartsutvecklare som kan omvandla datan till smarta tjänster.

Datasläppen är en del av det arbete som Samtrafiken bedriver för att underlätta för transportbranschen att efterleva det EU-direktiv som träder i kraft i december 2019. EU-direktivet pekar ut vilka typer av data som ska göras tillgängligt i syfte att tredjepartsutvecklare ska kunna bygga nya tjänster och lösningar för att därmed att förenkla och gynna ett ökat resande med kollektivtrafik.

Trafiklab är en community för öppen trafikdata. En plats där du som utvecklare kan ta del av data och API:er för kollektivtrafiken i Sverige och enkelt kan få den information du behöver för att utveckla vassa tjänster. Trafiklab är ett samarbete mellan Samtrafiken, Trafikverket, UL och Östgötatrafiken med flera. www.trafiklab.se

Elias

Arnestrand

Strateg Trafiklab