Samtrafiken har fyllt 25!

Den 2 oktober samlades ägare och branschkollegor för att fira Samtrafikens 25-årsjubileum i form av en kunskapsintensiv seminariedag följt av en härlig middag på Fotografiska i Stockholm. Deltagarna hade redan på morgonen fått ta sig från Kollektivtrafikens hus till konferenslokalen med hjälp av olika färdmedel, så som podtaxi, båt, spårvagn, tunnelbana och poolbil. När teamen var på plats på Fotografiska inledde Samtrafikens vd Gerhard Wennerström med att berätta om företagets nya uppdrag, vision och fokusområden. Därefter premiärvisades vår nya Samtrafikenfilm.

Deltagarna fick under ledning av moderator Alexander Crawford ta en titt i backspegeln för att se vad som hänt i samhället och i branschen de senaste 25 åren. Fotografiskas konferensväggar är helt täckta av rummets projektorer, vilket gör det möjligt att maximera användandet av just bildmediet. Vi visade filmer som illustrerade de samhällsskiften, kulturella strömningar och politik som präglat Samtrafikens kontext under 90-, 00- respektive 10-talet.

Efter en 90-talsinspirerad lunch gjordes ett nedslag i nutidens utmaningar, för att därefter blicka framåt mot de kommande 25 åren. På scenen medverkade tidigare och nutida Samtrafikenkollegor tillsammans med experter inom infrastruktur och urbanisering, så som professor Charlotta Mellander från Jönköpings universitet. Samtalen avbröts av filmklipp med komikern Louise Nordahl som med glimten i ögat upplyste oss om kollektivtrafikbranschens styrkor och svagheter. Samtrafikens nye ordförande Göran Hägglund påtalade i ett uppskattat avslutningsanförande vikten av fokus, samordning och öppenhet framåt .

Ett oväntat inslag blev den snabbkurs i fotografi, följd av en fototävling, som inledde kvällens aktiviteter. Ciceron var fotograf Göran Segeholm, vars komiska ådra och skoningslösa recensioner av tävlingsbidragen drog ner många skratt i publiken. Utmaningen var att bildmässigt illustrera Samtrafikens nya tagline Tillsammans når vi längre. Middagen bjöd på god mat och samtal, musik och prisutdelning. Det eftertraktade förstapriset i fototävlingen sveptes hem av team Hurra! och nedan bild.

Ett stort tack till alla fantastiska gäster, Samtrafikenmedarbetare och samarbetspartners Bzzt, Sunfleet, Nobina, MoveAbout, Cabonline, Hertz och SL som bidrog till att sprida både kunskap och glädje till alla medverkande.