Testa ditt kollektivtrafiksystem

Flygskam. Rekorddyr bensin. Till och med utropat klimatnödtillstånd i vissa områden. Nu gäller det för oss i den klassiska kollektivtrafiken att visa att vi är ett relevant alternativ och matcha den växande efterfrågan.

Tågbolag rapporterar en ökning med 8% och bussbolag med 10%, samtidigt som mikromobiliteten har formligen exploderat i världen med cyklar och e-scootrar i spetsen. Nya EU-direktiv och regeringens förslag om nationellt biljettsystem driver på kravet att allt som resenären kan uppleva som krångligt med kollektivtrafik måste bort. Branschen har i åratal försökt göra resandet enkelt. Nu måste vi börja göra kollektivtrafiksystemet intuitivt.

Här följer en simpel övning som testar huruvida ett kollektivtrafiksystem är intuitivt. Åk till en stad utanför ditt län utan att ta reda på någonting på förhand. Försök företa dig en resa. Skriv sedan upp varje onödigt moment som tar längre än 10 sekunder.

Har du bra koll på branschen i Sverige kan du istället göra samma övning utomlands. Otroligt lärorikt. Här ligger alternativ som hyrbil och taxi ofta långt före kollektivtrafiken vad gäller användarvänlighet.

Hos en dansk biluthyrning behövs körkort, kreditkort, underskrift och bilen är din. Det tar under 10 sekunder för att förstå hur du ställer in stolen, öppnar tanklocket och vilken färg hastighetsskylten har. När du tar en Uber i Prag är appen på svenska och ditt svenska körkort är registrerat. Du behöver inte kunna ett ord på tjeckiska. Här tar inget moment mer än två sekunder, och det enda du måste veta är vart du ska.

Tillsammans skapar vi världens smartaste kollektivtrafik. Men först har vi lite att jobba på.

Gerhard Wennerström

PS. Få har väl missat att kollektivtrafikaktörer från hela världen samlas i Stockholm den 6-12 juni, på UITP:s Global Public Transport Summit på Älvsjömässan. Ett bra tillfälle att samtala om hur vi tillsammans gör det enklare för våra resenärer. Hoppas vi ses där!

Har du frågor eller vill veta mer?

Gerhard

Wennerström

Vd