Nya mobilitetstjänster för resenärer baserade på öppna data och BoB

Nu börjar de första tjänsterna att komma där digitala återförsäljare säljer kollektivtrafikbiljetter baserade på branschens Biljett- och Betalstandard (BoB) och öppna data hämtat från Trafiklab.

I Göteborg har stadens parkeringsbolag och Västtrafik sedan i våras ett samarbete. Samarbetet vill främja ett tillgängligt och hållbart Göteborg genom att göra det möjligt att köpa Västtrafikbiljetter i appen ParkeringGöteborg. Integrationen är gjord enligt BoB-standard.

Boende i Riksbyggens nybyggda bostadsrättskvarter Brf Viva i Göteborg testar en ny mobilitetstjänst bland annat i samarbete med Västtrafik. De boende i fastigheten har en app med ett samlat erbjudande med tillgång till en rad olika färdsätt – kollektivtrafik, lånecyklar, bilpool, hyrbil och taxi. Västtrafiks biljetter säljs även här med en integration enligt BoB-standarden. I Stockholm har Nobina lanserat Travis, en ny mobilitetstjänst som till en början finns tillgänglig i Stockholm. Nobina har integrerat med SL och biljetterna säljs enligt BoB-standarden. Extra roligt är att Nobina själva använder Trafiklab för att hämta ankomst- och avgångsinformation för SLs trafik. I framtiden kommer de genom Trafiklab även kunna visa geografisk position för bussen eller tåget i realtid, vilket är en eftersökt funktion hos resenärerna.

Är du intresserad och vill veta mer?

Kimiko

Sörensen

Projektledare