pexels-pixabay-220201_header

Genom medvetna val kan vi alla hjälpa vår febersjuka Moder Jord

Krönika av Samtrafikens vd, Gerhard Wennerström. Texten publicerades som en insändare i Corren den 21 november 2022.

Att ha feber är inte kul!

I två och ett halvt år och med kraften av tre sprutor trodde jag likt Xi att jag lyckats överlista viruset. Men nej, blev dålig, testade positivt och har legat i sängen och kontemplerat.

Febern var måttlig, ca 1–1,5 grader. Jag fungerar ju men allt känns segt, orken är borta och ömsom frossa, ömsom blossa. Jag utnyttjar det sparkapital jag har i kondition och styrka. Jag känner att sparkapitalet är ändligt och att det kommer att ta lång tid att bygga upp konditionen igen.

Hur dålig skulle jag inte vara om febern var 2–2,5 grader? Då skulle jag inte kunna fungera normalt, jag skulle behöva assistans och framför allt läkemedel som snabbt sänker febern från farliga nivåer.

Då tänker jag på allas vår Moder. Stackaren har haft måttlig feber i många år nu. Sparkapitalet i kondition och styrka minskar snabbt och öppnar vägen för snabb försämring. Och vad gör vi? I stället för att ge febernedsättande medicin ser vi till att febern ökar.

Det är lätt att skylla på politikerna i det egyptiska semesterparadiset. Ännu lättare att skylla på vår regering som uppmuntrar till mer pendling med fossilbil, fortsatt slöseri med el och flygande med inrikesflyg.

Som tur är lever vi i ett demokratiskt land där det är tillåtet att tänka själv, ta eget ansvar och göra egna val.

Det är ditt beslut om du vill skymfa din Moder, min Moder och de ofödda barnbarnens Moder. Varje gång du sätter dig bakom ratten är det ditt beslut, varje gång du värmer poolen är det ditt beslut, varje gång du bokar en flygresa är det ditt beslut. Det finns alltid alternativ.

Pandemin bevisade att det omöjliga var möjligt. Vi var kreativa. Vi var aktiva. Vi agerade kollektivt.

Hjälp till att göra det lättare för vår Moder att andas. Valet är ditt, varje dag!

Kontaktperson

Gerhard Wennerström

Gerhard Wennerström

vd

Mejla mig

070-762 38 76