IMG_64601

Samtrafikens vd om satsningar inför framtiden

Två viktiga möten med stor betydelse för såväl Samtrafikens som hela branschens framtid har nyligen ägt rum.

Samtrafikens ägarmöte

I veckan hade Samtrafiken ägarmöte där styrelse och ledning förmedlade kommande möjligheter och utmaningar. Mycket fokus var på perioden från 1 juli 2023 då både nytt partneravtal skall finnas på plats och teknik för framtidens Resplus.

Som alltid då en verksamhet skall in i ett nytt skede så gäller det att samtidigt leverera det existerande som att planera för det kommande. I Samtrafikens fall innebär det stora förnyelser i den bakomliggande digitala infrastrukturen för att fortsatt skapa fungerande resekedjor i landet så att resenärerna kan ta sig sömlöst till och från alla delar i landet.

ODIN High Level Management Meeting

Digitalisering av transportsystemet är även uppe på den europeiska och nordiska agendan. Norden har alla möjligheter att vara ett föregångsexempel med vår höga tekniska mognad både hos befolkningen och i näringslivet.

Samtrafiken stod värd för ODIN High Level Management Meeting i slutet av november där länderna diskuterade öppenhjärtigt hur data och gemensam digital infrastruktur kan leda till effektivitet, snabbhet och innovation. Gruppen såg stora möjligheter i harmonisering av dataformat, resesök-tjänster, kontobaserat resande och elektronisk ID-hantering. Trots att länderna är organiserade på väldigt olika sätt, allt från kommersiella bolag via statliga bolag till rena myndigheter, har de ändå i grunden samma uppdrag med att tillhandahålla en ”Nationell åtkomstpunkt” (NÅP) och det går att göra så mycket mer än bara minimikraven från EU. Sverige representerades av Trafikverket som är den ansvariga myndigheten för NÅP och Samtrafiken som är kollektivtrafikbranschens företag som tillhandahåller data till NÅP.

Gerhard Wennerström, vd Samtrafiken

Kontaktperson

Gerhard Wennerström

Gerhard Wennerström

Vd

Mejla mig

070-762 38 76