Person visar upp mobiltelefon med karta

Utmana studenter att lösa en utmaning för kollektivtrafiken

Under Persontrafik i Stockholm den 25-27 oktober arrangerar Samtrafiken och övriga medarrangörer tävlingen ”Branschutmaningen” där studenter från universitet och högskolor får chansen att klura och ge sina lösningsförslag på kollektivtrafikens olösta problem. 

Om branschutmaningen

Studenternas uppdrag löper över 48 timmar och det kommer att vara ett utmärkt tillfälle för branschen att visa studenterna vilken spännande och omväxlande bransch kollektivtrafiken utgör. Aktiviteten leds av de erfarna facilatorerna Nicklas Lemon från Green Assets Wallet och Thomas Kirkegaard från Influence för att det ska bli så givande och effektivt som möjligt för alla.

Så här kan du vara med och bidra

Om din organisation sitter på ett problem eller utmaning, kan det här vara ett sätt att komma vidare. Förslag på branschutmaningar kan skickas in fram till den 30 september via den här länken.

Vilka utmaningar kan det handla om? Det finns troligen många olika problem i branschen som tål att synas av studenterna. Det kanske kan handla om trafikplanering, hur man minskar trängsel och ökar framkomlighet, hur man attraherar personal till branschen, hur man kommunicerar med resenärerna, tekniska lösningar som skulle underlätta för personal, kunder och personer med funktionsnedsättning eller något helt annat som ni kan ha nytta av att få löst! 

Kriterierna för studenternas uppdrag rör sig om uppfinningsrikedom/innovationshöjd, kund- och resenärsnytta, social samhällsnytta, resurs- och miljönytta, verksamhetsnytta samt genomförbarhet. Inspireras gärna av branschens programförklaring på www.kollektivtrafiken.se.

Så här går det till

Organisationer som är medlemmar i någon av branschorganisationerna Svenska TaxiförbundetSvensk KollektivtrafikSveriges BussföretagTågföretagenSamtrafiken och SKR har möjlighet att delta genom att föreslå utmaningar.

Studenterna samlas på Persontrafik under förmiddagen den 25 oktober och har därefter 48 timmar på sig att i grupper tillsammans lösa och komma vidare med insända problemställningar. En representant för varje utmaning ska finnas på plats den 25 oktober klockan 13.00 på Persontrafikmässan för att kunna svara på frågor och stötta studenterna när de kör igång. Det är också önskvärt att delta lite senare under dagen när kompletterande frågor dykt upp.

Den 27 oktober klockan 9.00 presenteras studenternas förslag på lösningar av branschutmaningarna på Mingelytan och lösningarna överlämnas då formellt till problemägarna. Klockan 11.30 samma dag presenterar en branschsammansatt jury sina bedömningar av förslagen. Efter uppdraget kommer lösningsförslagen att vara tillgängliga för branschorganisationerna och deras medlemmar. På så sätt får hela branschen chans att ta del av lösningsförslagen och de goda idéerna.

Kan du bidra med ett problem eller intressant utmaning?

Senast den 30 september kan din organisation skicka in förslag på lämpliga utmaningar för branschen att lösa.

Skicka in ditt bidrag via den här länken

puzzle-gc04c61abc_1920

Samtrafiken på Persontrafik

Samtrafiken har bjudit in talare till ett antal spännande seminarieföreläsningar temat data och digitalisering. Denna del av seminarieprogrammet går av stapeln på förmiddagen den 26 oktober.

Läs mer om Samtrafikens programpunkter

image-5

Kontaktperson

Marie Ljungberg 400px

Marie Ljungberg

Projektledare

Mejla mig

070-575 24 99