Ny_PT_logo_2022

Samtrafiken medarrangör till en av Nordens viktigaste mötesplatser för kollektivtrafiken

Persontrafikmässan gick av stapeln på Stockholmsmässan den 25-27 oktober 2022. Som medarrangör erbjöd Samtrafiken ett seminarieprogram på temat Data och digitalisering, ett spännande tema som är avgörande för att modernisera och utveckla kollektivtrafiken för framtiden.

 

Program

Här nedan följer en summering av Samtrafikens programpunkter. Längre ned på sidan kan du ladda hem presentationer från respektive programpunkt.

Så möjliggör och förenklar vi framtidens nationella resande

Ett klimatsmart, sömlöst resande med markbunden kollektivtrafik är nu inom räckhåll - både vad gäller resor genom hela Sverige och till Europa. Ta del av några av de pusselbitar som kommer att kunna leda branschen hela vägen in i mål: fortsatt samverkan på nationell nivå med fokus på digitalisering och standarder.

Talare: Gerhard Wennerström, vd Samtrafiken, Stefan Thulin, affärsutvecklingschef Samtrafiken                                                                                                 

Potentialen med artificiell intelligens för kollektivtrafiken och ett mer hållbart resande

Med artificiell intelligens och data finns enorma möjligheter att skapa en attraktiv och kostnadseffektiv kollektivtrafik. Tekniken och lösningarna finns redan på plats, så varför går utvecklingen egentligen inte snabbare?

Under detta seminarium får du träffa ledande och erfarna AI-entusiaster som vill inspirera branschen till nytänkande och förändring. Det gör de genom att ge perspektiv och exempel från andra branscher, samt genom att visa på konkreta och handfasta lösningar som finns redo - här och nu.

Talare: Jonas Järnfeldt, vd The Train Brain, Marcus Weiland, vice vd Savantic, Mariell Juhlin, vd Policy Impact

Standarders roll i en effektiv kollektivtrafik

Tekniska standarder spelar en nyckelroll i den digitala infrastruktur som utgör grunden i en harmoniserad, enkel och kostnadseffektiv verksamhet för branschens alla aktörer. Hur har Entur med hjälp av standarder skapat en välfungerande digital infrastruktur för den norska kollektivtrafiken? Hur kan samarbete över de nordiska gränser leda till ökat resande? Och vilket stöd finns för den svenska marknadens trafikföretag vad gäller implementation och kunskap om standarder?

Talare: Andreas Tryti, Entur, Elias Arnestrand, projektledare ODIN (Open Mobility Data in the Nordics), Johan Hammar, produktägare standarder Samtrafiken. 

Hur öppen data och innovationsvilja förenklar för synskadade i kollektivtrafiken

Med hjälp av digitala verktyg kan vi öka tillgängligheten för inom kollektivtrafiken. VTI:s projekt ”Digital ledsagning” syftar till att förenkla situationen för personer med synnedsättning vid resor med kollektivtrafik, genom användning av mobil förstärkt verklighet (AR), öppen trafikdata, digitala tvillingar och maskininlärning.

Talare: Magnus Berglund, forskningschef Statens väg- och trafikforskningsinstitut (VTI ), Fredrik Knutson, teknisk chef Gaia, Anders Näkne, Synskadades riksförbund

Moderator:

Ann Bakke, kommunikationschef Samtrafiken

Presentationer

Här hittar du alla presentationer som visades under Samtrafikens programspår.

Potentialen med AI för ett hållbart resande

Hur öppen data och innovationsvilja förenklar för synskadade i kollektivtrafiken

Så möjliggör och förenklar vi framtidens nationella resande

Standarders roll för en effektiv kollektivtrafik

Om Persontrafik

Persontrafik 2022 bjöd på tre intensiva och innehållsrika dagar som samlade totalt 5231 besökare från hela branschen.

Läs mer

 

IMG_3589

Persontrafik 2024

Nästa omgång av Persontrafik går av stapeln den 5-7 november 2024 på Svenska mässan i Göteborg. Då ses vi igen!

 

20221026_091324

Kontaktperson

Marie Ljungberg 400px

Marie Ljungberg

Projektledare Kommunikation och HR

Mejla mig

070-575 24 99