Ny_PT_logo_2022

Samtrafiken är medarrangör till en av Nordens viktigaste mötesplatser för kollektivtrafiken

Persontrafikmässan går av stapeln på Stockholmsmässan den 25-27 oktober. Som medarrangör kommer vi bland annat att erbjuda ett seminarieprogram på temat Data och digitalisering, ett spännande tema som är avgörande för att modernisera och utveckla kollektivtrafiken för framtiden.

Den här sidan kommer att uppdateras löpande med allt du behöver veta gällande vårt arrangemang under mässan, inte minst om hur du kan träffa oss på plats.

Program

Samtrafiken presenterar ett spår på tema Data och digitalisering onsdagen den 26 oktober, mellan kl. 9.00 - 12.00. Välkommen att lyssna!

Så möjliggör och förenklar vi framtidens nationella resande

Ett klimatsmart, sömlöst resande med markbunden kollektivtrafik över såväl hela Sverige, som genom Europa, är nu inom räckhåll. Fortsatt digitalisering, ett nytt nationellt biljettsystem, och tydliga standarder är de pusselbitar som kommer att leda branschen hela vägen in i mål.

Talare: Gerhard Wennerström, vd Samtrafiken                                                                                                 

Potentialen med artificiell intelligens för kollektivtrafiken och ett mer hållbart resande

Med artificiell intelligens och data finns enorma möjligheter att skapa en attraktiv och kostnadseffektiv kollektivtrafik. Tekniken och lösningarna finns redan på plats, så varför går utvecklingen egentligen inte snabbare?

Under detta seminarium får du träffa ledande och erfarna AI-entusiaster som vill inspirera branschen till nytänkande och förändring. Det gör de genom att ge perspektiv och exempel från andra branscher, samt genom att visa på konkreta och handfasta lösningar som finns redo - här och nu.

Talare: Jonas Järnfeldt, vd The Train Brain, Marcus Weiland, vice vd Savantic, Mariell Juhlin, vd Policy Impact

Standarders roll i en effektiv kollektivtrafik

Tekniska standarder spelar en nyckelroll i den digitala infrastruktur som utgör grunden i en harmoniserad, enkel och kostnadseffektiv verksamhet för branschens alla aktörer. Hur har Entur med hjälp av standarder skapat en välfungerande digital infrastruktur för den norska kollektivtrafiken? Hur kan samarbete över de nordiska gränser leda till ökat resande? Och vilket stöd finns för den svenska marknadens trafikföretag vad gäller implementation och kunskap om standarder?

Talare: Andreas Tryti och Brede Dammen, Entur, Elias Arnestrand, projektledare ODIN (Open Data in the Nordics), Cecilia Strömberg, expert standarder, Samtrafiken. 

Hur öppen data och innovationsvilja förenklar för synskadade i kollektivtrafiken

Med hjälp av digitala verktyg kan vi öka tillgängligheten för inom kollektivtrafiken. VTI:s projekt ”Digital ledsagning” syftar till att förenkla situationen för personer med synnedsättning vid resor med kollektivtrafik, genom användning av mobil förstärkt verklighet (AR), öppen trafikdata, digitala tvillingar och maskininlärning.

Talare: Magnus Berglund, Forskningschef Statens väg- och trafikforskningsinstitut (VTI ), Fredrik Knutson, Gaia, Anders Näkne, Synskadades riksförbund

Bokning och mer information

För mer information om mässan och hur du kan boka seminariepass hänvisar vi till Persontrafiks egen webbplats.

Läs mer

image-5

Kontaktperson

Marie L maj 2021

Marie Ljungberg

Projektledare Kommunikation och HR

Mejla mig

070-575 24 99