Samverkan
En stark samverkan är en framgångsfaktor för kollektivtrafikens utveckling i Sverige. För att tillgodose det behovet fungerar Samtrafiken som en samverkansarena för både ägare, partners och andra intressenter. Syftet med samverkan är att på ett kostnadseffektivt sätt samordna kollektivtrafikbranschens behov av enighet och utveckling inom områdena branschstandarder, kollektivtrafikdata och kombinerat resande.
Vikten av samverkan – enligt våra ägare och partners
Förenkla för resenären
Branschen är överens om att resandet med kollektivtrafiken ska vara enkelt och kunna upplevas som sömlöst. För detta krävs samverkan kring till exempel biljettsystem och affärsregler.
Nationell digital infrastruktur
Samverkan kommer att vara avgörande för att branschen ska kunna uppnå en gemensam nationell digital infrastruktur, i enlighet med det beslut som fattats av regeringen kring Ett nationellt biljettsystem.
Snabbare klimatomställning och en ökad innovationstakt
Kollektivtrafiken kommer att vara en viktig pusselbit i den akuta klimatomställningen. Samverkan och att genom ökad digitalisering ge plats för fler innovativa lösningar inom kollektivtrafiken är avgörande för utvecklingen framåt.
Några av våra Samverkansformer
Samverkansforum
Anordnas två gånger per år för våra ägare och partners – ett sätt att medverka och bidra till branschens gemensamma utveckling. Läs mer.
Behovsstyrd samverkan
Samtrafikens affärsutvecklingsavdelning arrangerar regelbundet samverkan i mindre grupper för att på ett djupare plan diskutera branschens gemensamma utveckling och utmaningar. Det handlar till exempel om hur den gemensamma samverkansprodukten Resplus ska utvecklas, samt hur regelverket kring olika produkter, priser och biljetter kan och bör se ut. Läs mer.
Projektstyrgrupper
Möjlighet att delta aktivt i gemensamma utvecklingsprojektet, som drivs av Samtrafiken på uppdrag av kollektivtrafikbranschen. Läs mer om våra projekt
Arkitektmöte
Ett forum där Samtrafiken och strategiskt viktiga tekniska samarbetspartners diskuterar tekniska och gränsöverskridande frågor, till exempel gällande gränssnitt mellan parternas olika system. I dagsläget deltar SJ, Sqills och Turnit och det drivs av Samtrafikens IT-arkitekt.
Datakvalitetsforum
Ett diskussions- och samverkansforum för att utbyta erfarenheter inom datakvalitetsfrågor. Genomförs av Samtrafiken några gånger per år. Vänder sig i första hand till trafikplanerare, men även systemförvaltare, arkitekter och andra inom kollektivtrafikbranschen som arbetar med kollektivtrafikdata är välkomna att delta.
BoB Tech live
Ett öppet forum för alla som använder Biljett- och betalstandarden (BoB). Här delar alla med sig av sina praktiska erfarenheter med att jobba med standarden och man diskuterar även olika behov av förändringar och tillägg i standarden.
Samverkan efter önskemål
På önskemål från våra ägare och partners kan Samtrafiken skräddarsy och koordinera samverkan för enskilda organisationer.
Samverkan med parter utanför kollektivtrafikbranschen
Samtrafiken deltar i flera nationella och internationella projekt och samarbeten inom områden där vi ser att vi kan bidra och påverka utvecklingen vad gäller en mer datadriven kollektivtrafik.
Läs mer om Samtrafikens samverkan med aktörer utanför vår egen bransch.
Samverkansforum
Under Samverkansforum får ägare och partners till Samtrafiken möjlighet att mötas och diskutera frågor som är branschgemensamma frågor inom ramen för Samtrafikens uppdrag.