Trafiklab

Hur skapar man hundratals nya, innovativa tjänster för en bransch? Man släpper helt enkelt lös skaparkraften hos Sveriges utvecklare. Trafiklab gör det möjligt.

En plattform för framtidens tjänster inom kollektivtrafik

Samtrafiken har under lång tid varit navet för all trafikdata i Sverige. Utifrån det har vi kunnat utveckla en rad viktiga och värdefulla tjänster för både trafikföretag och resenärer. Men vi vet också att det finns en enorm kreativitet och kompetens utanför vår bransch, som skulle kunna bidra till att utveckla kollektivtrafiken.

Därför skapades Trafiklab, ett initiativ för öppen trafikdata och en plattform där fristående utvecklare kostnadsfritt kan ta del av all den information – både statisk och dynamisk – som kollektivtrafiken genererar dagligen.

Genom att ta del av datan kan vem som helst med idéer och programmeringskunskaper utveckla en tjänst, t.ex. en webbplats eller en app, som gör det lättare, snabbare, smartare eller bekvämare att åka kollektivt.

Trafiklab startades av Samtrafiken, Viktoriainstitutet och SL under 2011 och blev snabbt en succé. Hundratals utvecklare har anslutit sig, sajten har vunnit ett flertal priser och den fortsätter att växa. Samtrafiken arbetar kontinuerligt på att fortsätta att öka datamängderna som utvecklarna kan ta del av.


Trafiklab cases

Reseledaren

Appen Resledaren gör det enklare att resa i kollektivtrafiken, särskilt för personer med kognitiva funktionsnedsättningar såsom adhd och autism. Nu tar utvecklarna bakom Resledaren nästa steg med den nya projektet Dit-i-tid. 

KeoScreens

Sedan ett år tillbaka får resenärer i Stockholms innerstad trafikinformation i realtid direkt på skärmar ombord på de blåa bussarna med tjänsten KeoScreens.

Hinner jag? Sthlm

Med Iphone-appen “Hinner jag? Sthlm” ges svaret på när nästa tunnelbana eller buss avgår från närmsta hållplats utan att du ens behöver låsa upp telefonen.

STHLM Traveling

Varje dag använder 50 000 personer med en Android-telefon appen STHLM Traveling för att ta sig fram i Stockholms kollektivtrafik.