Hero Samtrafiken 30 (3)

Samtrafikens 30-årsjubileum den 9 maj 2023

Samtrafiken fyller 30 år och det har firats tillsammans med medarbetare och representanter från våra ägare. Firandet ägde rum i Kollektivtrafikens hus, dit gästerna hade bjudits in för delta i en ”resa” genom Samtrafikens 30-åriga historia.

Vid ankomsten till Kollektivtrafikens hus välkomnades gästerna (”resenärerna”) av Ann Bakke, kommunikations- och HR-chef, Madelene Hjelte, leveranschef, och Stefan Thulin, affärsutvecklingschef, som för dagen hade rollen som "konduktörer”. Alla gäster tilldelades en ”Resplus-biljett” med information om ”tidtabellen” för sin ”resa”.

Efter mingel, tårta och ett inledningsframträdande från Samtrafikens vd Gerhard Wennerström och styrelseordförande Göran Hägglund fick resenärerna starta sin resa, ledd av de tre "konduktörerna".

 

2f86a1bf-b654-4140-b9c6-6bbe45d9f344
konduktörer (1)
MicrosoftTeams-image (2)
Tårtor2

Under den så kallade resans gång besökte man tre olika ”destinationer”; Samverkan, Resplus och Trafikdata. Destinationerna var placerade i olika delar av Kollektivtrafikens hus och handlade om viktiga områden i Samtrafikens uppdrag och hur dessa har utvecklats under de gångna 30 åren. Samtliga områden har haft stor betydelse för kollektivtrafikens och det kombinerade resandets utveckling.

På Destination Samverkan presenterade Viktoria Wiestål, partneransvarig, Carl Kämpe, ekonomichef, och Peter Lindström, affärsutvecklare. De berättade om vilka resultat branschen åstadkommit genom samverkan och hur viktig samverkan är för kollektivtrafikens fortsatta utveckling. Gästerna fick även en förhandsvisning av Samtrafikens nya nationella distributions- och försäljningslösning.

MicrosoftTeams-image (3)

På Destination Resplus träffade gästerna Laila Berkhahn, produktägare Resplus och Johan Hammar, gruppchef Projekt och Test. I deras korta ”Resplus-skola” fick gästerna höra om hur Resplus marknadsfördes under 2000-talet samt betydelsen av Resplus idag. Johan presenterade nästa steg för Resplus, som bland annat innebär förbättrade biljetter för resenären.

På Destination Trafikdata berättade Christine Tedenlind, objektspecialist, om det viktiga arbete Samtrafikens trafikdatateam utför, samt hur det utvecklats och effektiviserats genom åren trots att mängden trafikdata teamet hanterar har ökat. Bert Marcelis, produktägare Trafiklab, berättade om Samtrafikens öppna dataplattform trafiklab.se och gav många exempel på hur data från plattformen kommer till nytta i tjänster inom kollektivtrafiken.

Besöken på de olika destinationerna varvades med ”byten” i Kollektivtrafikens hus vackra lounge, som en gång i tiden var första klassens väntsal. Här bjöds gästerna på minnen ur historien berättade av de tidigare styrelseledamöterna Christer Jernberg och Helena Laeufstadius.

Kvällen avslutades med en festmiddag på Fjäderholmarnas Magasin.